Anderson Rd Renovation: The Use of Sustainable Materials for A Home Renovation

Located in Hawthorn East, Anderson Rd Renovation is a home renovation project by Chan Architecture. Sustainable materials are used for this renovation project to give individuality to each space and to create different moods in the house.

Challenges

Anderson Rd Renovation 1

Anderson Rd Renovation 2

Anderson Rd Renovation 3

Original 1920s Californian Bungalows always have the same layouts: a square layout with bedrooms on one side, formal rooms on the other, and also a kitchen in the middle.

There are some other problems: a small living room, very little connection to the backyard, lack of flow from front to back, and a dark small kitchen.

 

Design

Anderson Rd Renovation 4

Anderson Rd Renovation 5

Anderson Rd Renovation 6

The middle of the house is opened up by removing the internal walls to allow better circulation, bring natural light and space into the kitchen, and also create a connection between the living spaces and backyard.

Via steel framed doors, a new large dining and living space opens to the expansive outdoor terrace.

 

Structure

Anderson Rd Renovation 7

Anderson Rd Renovation 8

The outdoor terrace of this home can be protected from the elements thanks to the white pergola structure which also can create beautiful reflected light into the living spaces.

Via a series of platform landings connected by floating steps, the extension can be linked to the backyard.

 

Materials

Anderson Rd Renovation 9

Anderson Rd Renovation 10

Sustainable fencing materials in this renovation project are chosen carefully to create different moods in the house and to provide individuality to each space.

The result is a stunning crafted house with liveable and modern spaces that respect the original period home’s character as well.

 

Anderson Rd Renovation Gallery

Photography: Tatjana Plitt Photography